Tuesday, January 02, 2007

Kek Tapak Kuda

Bahan
10 biji kuning telur
5 biji putih telur
225g gula castor
110g tepung gandum atau tepung halus
10g susu tepung atau tepung aiskrim vanilla
135ml mentega cair
1 sudu makan rata penstabil
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh perasa coklat
1/2 sudu teh serbuk penaik

coklat nutella atau pes kacang hazel

Cara membuat

1. Satukan telur, gula dan penstabil, lalu pukul perlahan hingga naik dan pekat. Masukkan tepung, susu dan serbuk penaik. Pukul lagi hingga rata.

2. Masukkan mentega cair dan esen vanila, kacau rata.

3. Ambil 5 senduk adunan dan masukkan perasa coklat. Kacau hingga rata. Baki adunan masukkan ke dalam beg pipping.

4. Sediakan 2 loyang berukuran 10x10x1 inci, alas dengan kertas dan sapu dengan mentega. Tuang adunan coklat dan ratakan di dalam loyang. Picitkan adunan dari beg pipping.

5. Bakar didalam ketuhar bersuhu 180c selama 20-25 minit. Sejukkan seketika.

6. Keluarkan kek dari dalam loyang. Potong tepi keliling kek. Sapu Nutella atau pes kacang hazel di atas lapisan coklat dan lipat dua kek tu. Bungkus dengan kemas dan simpan didalam peti sejuk.

No comments: