PIZZA YANTI
Bahan2 doh
500 grm high protein flour (tepung roti)
1 peket Mauripan
1 tsp bread improver
1 tsp garam
300 grm air sejuk (yg dlm peti es tu)
25 grm olive oil
Oregano 1tsp
Cara2 membuat doh
1. Putarkan tepung, mauripan, oregano & bread improver, saya guna kenwood mixer..so guna no. 1 dulu...
2. Masukkan air (yg telah dicampurkan dengan garam) secara sedikit-sedikit , gaul sebati kedalam adunan tepung tadi sehingga sebati, kira2 2 minit(saya guna no. 2)
3. Akhir sekali masukkan olive oil tadi...biarkan minyak bersatu dgn tepong tadi...kira2. . 5-10 minit sampai adunan licin.
4. Keluarkan doh tadi...bahagikan kpd 2...biarkan doh rehat kira2.. 15 minit kot...asal nampak doh dah naik gebu tu...
5. Bila dah naik gebu...barulah dicanai & taburkan segala mak nenek keatasnya.(sebelum tabur...cocokkan sedikit doh dgn garpu)
Bahan2 utk Gravy
3 tbsp sos tomato ]
1 tbsp sos cili ]
3 tbsp puree tomato ] dicampurkan sekali, gaul rata..masak atas api sehingga pekat...
1 tbsp corn flour ]
gula & garam secukup rasa ]
Bahan2 tabur utk Beef Pizza
400 grm daging/ayam hancur/cincang
3 tbsp sos tomato
3 tbsp sos cili
1/2 tin kecil puree tomato ] kesemua bahan2 ni dicampurkan sekali & diperap 1/2 jam, barulah di masak sehingga kering
1 tsp serbuk lada sulah
1 tsp oregano
1-2 helai bay leaf
garam & gula secukup rasa
Cara2 menabur gravy
1. Sapukan gravy rata2...taburkan oregano secubit...daging yg dah dimasak tadi, cili benggala, tomato, nenas kiub, button mushroom & mozarella cheeseeeee.. .
2. Panaskan aben 180 celcius, bakar selama 20 minit
3. MAKAN LERRR....YUMMYYYY. ..
Tuesday, December 19, 2006
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment