Wednesday, November 22, 2006
LEMON CHICKEN
500 g isi ayam
tepung kastard, utk salut
Bahan perisa
jus 1 biji lemon
garam, serbuk lada hitam
1 camt gula
1/2 camt minyak bijan
Bahan adunan tepung
175 g tepung naik sendiri
50 g tepung jagung
1 camb tepung beras
250 ml air
1 biji telur, dipukul sedikit
Sos Lemon
jus 1 biji lemon
2-3 hirisan kulit lemon (jangan gunakan bhgn putih)
1/2 camt esen lemon
3 camb gula
sedikit garam
1 1/2camt tepung kastad + 2 camb air
Ayak tepung, tepung jagung dan tepung beras di dalam mangkuk. Masukkan telur dan air,
campur menjadi adunan yg tidak bergentel. Ketepikan selama 20 min. Tapis adunan sebelum digunakan. Potong ayam menjadi kepingan kemudian satukan dgn bahan perisa. Biar selama 10-15 min. Gaul dengan tepung kastad, buangkan baki tepung. Celup ayam dengan adunan tepung rata-rata kemudian goreng dlm minyak panas hingga keemasan. Satukan bahan sos dan jerang atas api perlahan hingga mendidih. Masukkan campuran tepung kastad dan renjiskan minyak bijan. Tuangkan ke atas aym dan sajikan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment