500 gm udang kering dikisar halus
300 gm kacang tanah (digoreng tanpa minyak) kisar halus
300 gm biskut marie dikisar halus
Bahan A
500 gm gula pasir
600 gm lada kering yang telah dikisar
Satu senduk besar minyak masak
Bahan B (dikisar halus)
7 biji bawang putih
1 labu bawang besar
3 batang serai
1" halia
Cara-caranya:-
1. Panaskan minyak. masukkan bahan B. tumis sampai garing
2. Masukkan cili dan goreng sampai naik minyak. kemudian masukkan gula
dan kacau hingga sebati. kecilkan api
3. Akhir sekali, masukkan bahan A. kacau rata dan tutup api
Bahan2 lain
1. mee kuning
2. daging direbus dan air rebusanya dicampur ke dalam perencah mee
bandung
3. udang, kerang, sotong rendam (masukkan semua dalam kuah)
4. sawi
5. bawang goreng
6. telor dipecahkan dalam kuah sebiji2 masa nak makan
7. hidangan untuk 30 / 40 orang.
8. kak ct pernah makan mee bandung ni beberapa kali kat Muar, masa tu
ditepi sungai dkt dengan jambatan Muar memang sedap.
Saturday, November 18, 2006
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment