Monday, December 04, 2006

Kuih Lapis Nyonya

500ml santan pekat - dari 1 biji kelapa (jangan gunakan santan kotak
nanti kuihnya tidak kilat)
1000ml santan cair
500gm gula
100gm tepung beras
1 packet tepung kanji
Secubit garam
2-3 helai daun pandan
Pewarna merah, kuning dan hijau

Caranya :-
1. Masak santan cair, gula, garam dan daun pandan hingga mendidih.
Matikan api dan biarkan ia betul-betul sejuk.
2. Satukan tepung beras dan tepung kanji. Tuang santan cair dan gaul
rata. Kemudian tuang santan pekat dan gaul hingga rata.
3. Adunan dibahagi kepada empat bahagian. Setiap bahagian mesti
dapat tiga cawan.
4. Setiap adunan diwarnakan merah, kuning, hijau dan satu biarkan
warna asal.
5. Loyang (24cm) disapu dengan minyak dan panaskan dahulu
didalam kukusan.
6. Ambil satu cawan warna asal dan tuang kedalam loyang dan
kukus hingga ia kilat. Ulang lagi sehingga aduanan warna asal
habis. ( Kesemuanya tiga lapisan).
7. Kemudian kukus pula warna hijau dan buat seperti warna asal.
Selepas warna hijau, warna kuning dan akhir sekali warna merah.
Sejukan kuihnya baru dipotong.

** Warnanya boleh kita guna warna lain. Ikut cira rasa masing-masing* *

No comments: