Thursday, December 14, 2006

KULFI

[from 'Ice-cream & desserts', Periplus mini cookbook]

2 cawan susu

¾ cawan gula

1 sudu tepung jagung

375 ml evaporated milk

2 sudu chopped almond

2 sudu chopped pistachio

2 sudu rosewater [blh ganti dgn esen vanilla, x pon leh ganti dgn esen lemon,]



1. Panaskan susu dan gula sehingga gula larut

2. Larutkan tpg jagung dgn sedikit evaporated milk dan masukkan dlm bancuhan [1]

3. Panaskan [2] selama beberapa minit atau sehingga larutan sedikit pekat.

4. Biarkan sejuk seketika, kemudian masukkan lebihan evaporated milk, esen serta potongan kekacang

5. Masukkan dlm bekas utk disejukkan dlm peti ais sehingga keras sedikit

6. Keluarkan, masukkan dlm bekas dan pukul sehingga creamy.

7. Masukkan semula di dalam bekas untuk disejukkan semula

8. Dah cukup keras... jom le makan...

No comments: