Monday, December 04, 2006

ROTI LAPIS DAGING




Bahan-bahannya
2 batang roti perancis yang besar
1/2 kg daging cincang (maklang guna ayam)
2 sudu teh lada putih
sedikit daun sop/bawang dihiris halus
50g mentega
3 tangkai lada hijau dihiris halus
3 tangkai lada merah dihiris halus
100g bawang goreng
1 biji kelapa (ambil 700ml santan)
2 sudu teh warna kuning
7 biji telur
2 sudu teh garam
3 biji bawang besar- potong dadu

Cara-caranya
1. Daging cincang digoreng dan ditoskan.
2. Perapkan roti bersama santan, kemudian diramas ramas sampai halus, masuk kan garam dan 3 dari 7 biji telur. Masukkan minyak bekas goreng daging tadi bersama mentega., dikacau lagi hingga rata dan bahagikan adunan roti kepada 3 bahagian.
3. Apabila sudah sejuk, masukkan bawang goreng,lada putih,daun sop & bawang, lada merah & hijau, dan bawang besar yg dah dipotong dadu, dan telur, digaul hingga rata.
4. Sediakan loyang. Masukkan roti dahulu untuk lapisan bawah dan kemudian lapiskan dengan daging, buat seterusnya hingga habis.
5. Bakar dengan menggunakan suhu 180’C selama 45 minit.

Nota: D hanya menggunakan 300 gram daging cincang dan D rasa daging sebanyak itu pun sudah memadai. Memang sedap. Cubalah

No comments: