Thursday, December 14, 2006

LOH MAI KAI




LOH MAI KAI (utk 20 mangkuk)

A/

1kg beras pulut-rendam 4 jam

2Tb minyak

4 ulas bawang putih-cincang

1/2tsp garam

1/2Tb gula

2Tb kicap pekat

2Tb kicap cair

1/2Tb minyak bijan

1/2 cube stok ayam



B/

20 cendawan kering-basuh, rendam dalam 1 jam

3 ulas bawang putih

2Tb kicap pekat

1tsp lada sulah



C/

20 biji telur puyuh-rebus dan buang kulit



D/

1 ekor ayam kecil-potong dalam 20)

2Tb oyster )

2Tb kicap cair )

1Tb kicap pekat ) perap 4 jam

2Tb minyak bijan )

2Tb gula )

1/2Tb tepung jagung )



E/

Bawang goreng



1. Perap bahan2 D dalam 4 jam.

2. Toskan beras pulut yang direndam. Masukkan minyak dalam kuali dan tumis bawang cincang. Masuk beras, garam, gula, kicap, minyak bijan dan stok ayam. Goreng hingga naik bau dan sebati. Ketepikan.

3. Cendawan yang direndam tadi, squeezekan airnya dan simpan air rendam tadi (untuk guna kemudian)

4. Tumis bawang putih dan masukkan cendawan, kicap dan lada sulah hingga masak. Ketepikan.

5. Masak air untuk kukus. Sediakan bekas atau mangkuk. Susun ayam, cendawan dan telur puyuh bersebelahan. Masukkan beras yang sudah bergoreng tadi hingga ¾ penuh. Ambil sikit air cendawan tadi dan tuang biar lebih sikit dari beras. Kukus dalam 30 minit.

6. Bila masak, angkat dan terbalikkan kedalam pinggan dan tabur bawang goreng..

No comments: