Tuesday, December 26, 2006

Talam Ubi Kayu

Talam Ubi Kayu
source : E - book Variasi Kue Talam
Bahan :

Lapisan atas :
150gm ubi kayu (org jakarte bilang : singkong) parut halus
90gm gula
15gm koko
1 sudu teh agar2 powder (white colour atau yg bening)
100cc santan pekat
4 ketul nangka (potong2 kecik bentuk segiempat-nangka nie utk taburan diatasnya sahaja)
sedikit minyak masak utk sapu loyang

Cara membuat lapisan atas:
1.panaskan pengukus.
2.mix semua bahan lapisan atas tu (kecuali nangka) gaul sehingga rata (guna tangan jee).
3.siapkan loyang/cetakan kecik2, sapu minyak masak sikit,pastu taburkan sedikit nangka yg sudah di potong kecik2 pastu tuang adunan lapisan atas n kukus selama 15 minit dengan api medium.(jangan lupa tutup loyang dgn alumunium foil sehingga air kukusan tak masuk)

Lapisan Bawah :
400cc santan
50gm gula
30gm tepung beras
75cc air sejuk
50gm tepung sago
secubit garam

Cara membuat lapisan bawah :
masak air 75cc tuu..masukan tepung beras..kacau sehingga rata dan jadi bubur.masukan gula,santan, secubit garam dan tepung sago.kacau lagi sehingga rata dan tercampur betul..pastu saring.tuang adunan nie pada loyang yg tengah di kukus tadi.dan kukus lagi selama 7 minit.(atau sampai masak).

No comments: