Bahan-bahan A:
1 1/2 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras
2 s/b tepung kastad/jagung
3/4 cawan gula
4 cawan santan
1 s/k garam
pewarna merah
Cara:
1. Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.
2. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
3. Masukkan pewarna merah dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna asal/putih dalam 1 bahagian lagi.
4. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang yg akan digunakan.
5. Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.
6. Lapiskan 1 senduk adunan asal/putih dan kukus semula selama 5 minit.
7. Lapiskan adunan merah dan asal/putih berselang seli sehingga adunan habis.
8. Sejukkan dan potong untuk dihidangkan.
Monday, January 08, 2007
Sunday, January 07, 2007
Horse Shoe Roll
A
5 biji telur
5 biji kuning telur
275gm gula castor
1 sudu makan Ovalette/Quick 75
B
110gm Tepung Gandum
10 gm Susu Powder
1 sudu teh Baking Powder
C
135 gm Butter – dicairkan & disejukkkan
D
Nutella untuk disapu
Cara
Pukul telur ngan gula sampai kembang. Masukan Ovalette dan pukul lagi. Bahan B diayak dan dicampur ke Bahan A. Last sekali masukkan butter.
Adunan dibahagi 2. Satu maintain putih, lagi satu campur ngan chocolate emulco.
Alas loyang 12X12 ngan tracing paper yg diminyakkan. Tuangkan adunan choc dulu & ratakan. Kendian tuang adunan yg plain.
Bakar at 180C sampai masak (time dunno sebab mak sy cakap dia bakar sampai masak, dia tak tgk masa). Dia kata tengok sampai lekang angkat lah.
Pas angkat trus kuarkan dari loyang & potong dua. Lekang2 kan dari tracing papar dan letak atas tracing paper yg baru. Maintain yg choc layer kat bawah yaa. Kendian tuangkan nuttela kat tengah2 dan lipat dua…ala2 cam bentuk horse shoe lah. Bungkus ngan tracing paper & selotapte kan. Simpan dalam fridge kendian baru makan. Satu adunan bleh dapat 2 kek.
5 biji telur
5 biji kuning telur
275gm gula castor
1 sudu makan Ovalette/Quick 75
B
110gm Tepung Gandum
10 gm Susu Powder
1 sudu teh Baking Powder
C
135 gm Butter – dicairkan & disejukkkan
D
Nutella untuk disapu
Cara
Pukul telur ngan gula sampai kembang. Masukan Ovalette dan pukul lagi. Bahan B diayak dan dicampur ke Bahan A. Last sekali masukkan butter.
Adunan dibahagi 2. Satu maintain putih, lagi satu campur ngan chocolate emulco.
Alas loyang 12X12 ngan tracing paper yg diminyakkan. Tuangkan adunan choc dulu & ratakan. Kendian tuang adunan yg plain.
Bakar at 180C sampai masak (time dunno sebab mak sy cakap dia bakar sampai masak, dia tak tgk masa). Dia kata tengok sampai lekang angkat lah.
Pas angkat trus kuarkan dari loyang & potong dua. Lekang2 kan dari tracing papar dan letak atas tracing paper yg baru. Maintain yg choc layer kat bawah yaa. Kendian tuangkan nuttela kat tengah2 dan lipat dua…ala2 cam bentuk horse shoe lah. Bungkus ngan tracing paper & selotapte kan. Simpan dalam fridge kendian baru makan. Satu adunan bleh dapat 2 kek.
Wednesday, January 03, 2007
CHOCOLATE CAKE
EGGLESS - CHOCOLATE CAKE-Rnet
Bahan-bahannya
3 cawan tepung serbaguna
2 cawan gula
6 sudu besar serbuk koko
2 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh garam
2 cawan air
2/3 cawan minyak sayuran
2 sudu teh cuka (cuka putih untuk masak)
2 sudu teh esen vanilla
Cara-caranya
Dalam bekas campurkan kesemua lima bahan pertama dan pukul hingga sebati. Masukkan air dan minyak, cuka dan esen vanilla. Pukul pada kelajuan perlahan selama 1 minit dan kemudian pada kelajuan sederhana selama 1 minit. Tuankan adunan pada loyang pembakar 13" x 9" yang telah dilenser. Bakar pada suhu 350 degree F (175 darjah C) selama 40 -45 minit atau sehingga lidi yang dicucuk keluar bersih. Sejukkan sebelum dihidang.
p/s : kek ni muai sebab pakai 3 cwn tepung
Bahan-bahannya
3 cawan tepung serbaguna
2 cawan gula
6 sudu besar serbuk koko
2 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh garam
2 cawan air
2/3 cawan minyak sayuran
2 sudu teh cuka (cuka putih untuk masak)
2 sudu teh esen vanilla
Cara-caranya
Dalam bekas campurkan kesemua lima bahan pertama dan pukul hingga sebati. Masukkan air dan minyak, cuka dan esen vanilla. Pukul pada kelajuan perlahan selama 1 minit dan kemudian pada kelajuan sederhana selama 1 minit. Tuankan adunan pada loyang pembakar 13" x 9" yang telah dilenser. Bakar pada suhu 350 degree F (175 darjah C) selama 40 -45 minit atau sehingga lidi yang dicucuk keluar bersih. Sejukkan sebelum dihidang.
p/s : kek ni muai sebab pakai 3 cwn tepung
Tuesday, January 02, 2007
Kek Tapak Kuda
Bahan
10 biji kuning telur
5 biji putih telur
225g gula castor
110g tepung gandum atau tepung halus
10g susu tepung atau tepung aiskrim vanilla
135ml mentega cair
1 sudu makan rata penstabil
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh perasa coklat
1/2 sudu teh serbuk penaik
coklat nutella atau pes kacang hazel
Cara membuat
1. Satukan telur, gula dan penstabil, lalu pukul perlahan hingga naik dan pekat. Masukkan tepung, susu dan serbuk penaik. Pukul lagi hingga rata.
2. Masukkan mentega cair dan esen vanila, kacau rata.
3. Ambil 5 senduk adunan dan masukkan perasa coklat. Kacau hingga rata. Baki adunan masukkan ke dalam beg pipping.
4. Sediakan 2 loyang berukuran 10x10x1 inci, alas dengan kertas dan sapu dengan mentega. Tuang adunan coklat dan ratakan di dalam loyang. Picitkan adunan dari beg pipping.
5. Bakar didalam ketuhar bersuhu 180c selama 20-25 minit. Sejukkan seketika.
6. Keluarkan kek dari dalam loyang. Potong tepi keliling kek. Sapu Nutella atau pes kacang hazel di atas lapisan coklat dan lipat dua kek tu. Bungkus dengan kemas dan simpan didalam peti sejuk.
10 biji kuning telur
5 biji putih telur
225g gula castor
110g tepung gandum atau tepung halus
10g susu tepung atau tepung aiskrim vanilla
135ml mentega cair
1 sudu makan rata penstabil
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh perasa coklat
1/2 sudu teh serbuk penaik
coklat nutella atau pes kacang hazel
Cara membuat
1. Satukan telur, gula dan penstabil, lalu pukul perlahan hingga naik dan pekat. Masukkan tepung, susu dan serbuk penaik. Pukul lagi hingga rata.
2. Masukkan mentega cair dan esen vanila, kacau rata.
3. Ambil 5 senduk adunan dan masukkan perasa coklat. Kacau hingga rata. Baki adunan masukkan ke dalam beg pipping.
4. Sediakan 2 loyang berukuran 10x10x1 inci, alas dengan kertas dan sapu dengan mentega. Tuang adunan coklat dan ratakan di dalam loyang. Picitkan adunan dari beg pipping.
5. Bakar didalam ketuhar bersuhu 180c selama 20-25 minit. Sejukkan seketika.
6. Keluarkan kek dari dalam loyang. Potong tepi keliling kek. Sapu Nutella atau pes kacang hazel di atas lapisan coklat dan lipat dua kek tu. Bungkus dengan kemas dan simpan didalam peti sejuk.
Monday, January 01, 2007
Sunday, December 31, 2006
Tuesday, December 26, 2006
Talam Ubi Kayu
Talam Ubi Kayu
source : E - book Variasi Kue Talam
Bahan :
Lapisan atas :
150gm ubi kayu (org jakarte bilang : singkong) parut halus
90gm gula
15gm koko
1 sudu teh agar2 powder (white colour atau yg bening)
100cc santan pekat
4 ketul nangka (potong2 kecik bentuk segiempat-nangka nie utk taburan diatasnya sahaja)
sedikit minyak masak utk sapu loyang
Cara membuat lapisan atas:
1.panaskan pengukus.
2.mix semua bahan lapisan atas tu (kecuali nangka) gaul sehingga rata (guna tangan jee).
3.siapkan loyang/cetakan kecik2, sapu minyak masak sikit,pastu taburkan sedikit nangka yg sudah di potong kecik2 pastu tuang adunan lapisan atas n kukus selama 15 minit dengan api medium.(jangan lupa tutup loyang dgn alumunium foil sehingga air kukusan tak masuk)
Lapisan Bawah :
400cc santan
50gm gula
30gm tepung beras
75cc air sejuk
50gm tepung sago
secubit garam
Cara membuat lapisan bawah :
masak air 75cc tuu..masukan tepung beras..kacau sehingga rata dan jadi bubur.masukan gula,santan, secubit garam dan tepung sago.kacau lagi sehingga rata dan tercampur betul..pastu saring.tuang adunan nie pada loyang yg tengah di kukus tadi.dan kukus lagi selama 7 minit.(atau sampai masak).
source : E - book Variasi Kue Talam
Bahan :
Lapisan atas :
150gm ubi kayu (org jakarte bilang : singkong) parut halus
90gm gula
15gm koko
1 sudu teh agar2 powder (white colour atau yg bening)
100cc santan pekat
4 ketul nangka (potong2 kecik bentuk segiempat-nangka nie utk taburan diatasnya sahaja)
sedikit minyak masak utk sapu loyang
Cara membuat lapisan atas:
1.panaskan pengukus.
2.mix semua bahan lapisan atas tu (kecuali nangka) gaul sehingga rata (guna tangan jee).
3.siapkan loyang/cetakan kecik2, sapu minyak masak sikit,pastu taburkan sedikit nangka yg sudah di potong kecik2 pastu tuang adunan lapisan atas n kukus selama 15 minit dengan api medium.(jangan lupa tutup loyang dgn alumunium foil sehingga air kukusan tak masuk)
Lapisan Bawah :
400cc santan
50gm gula
30gm tepung beras
75cc air sejuk
50gm tepung sago
secubit garam
Cara membuat lapisan bawah :
masak air 75cc tuu..masukan tepung beras..kacau sehingga rata dan jadi bubur.masukan gula,santan, secubit garam dan tepung sago.kacau lagi sehingga rata dan tercampur betul..pastu saring.tuang adunan nie pada loyang yg tengah di kukus tadi.dan kukus lagi selama 7 minit.(atau sampai masak).
Thursday, December 21, 2006
Caramel Durian
Bahan A :
5 bijik telur
500ml santan (ayu guna brand kara yg powder tu, campur dengan 500ml air masak)
3 sudu makan custard flour (boleh juga guna cornflour)
3 ketul durian yg sedang besarnya,ambil dagingnya dan buang bijinya :-))
100gm gula
Caramel :
150 gm gula
3 sudu makan air masak
Cara membuat :
1.panaskan kukusan
2.blend durian yg udah dibuang bijiknya dgn 250ml santan.
3.buat caramel,masak gula sehingga kemerahan, beri 3 sudu makan air dan kacau sehingga rata. tuang dan ratakan didasar loyang/mangkuk tahan panas.ketepikan.
4.kacau guna garpu telur+gula+custard flour sampai rata.dan gula larut,masukan durian yg sudah di blend tadi.last masukan sisa santan yg 250ml tadi.kacau sampai rata dan saring .
bagi adonan jadi dua, masing2 beri 2 titik pewarna hijau dan pink. tuang adunan hijau ke loyang yg sudah ada caramelnya tadi dan kukus selama 15 menit.apabila permukaan sudah agak keras,tuang adunan warna pink ,tutup loyang dgn alumunium foil dan kukus selama 40 menit.
apabila sudah masak jangan langsung dikeluarkan dari loyang..nanti hancuss..sejukkan dahulu,dah sejuk masuk peti ais jap..makan sejuk2 lebih asik :-))
5 bijik telur
500ml santan (ayu guna brand kara yg powder tu, campur dengan 500ml air masak)
3 sudu makan custard flour (boleh juga guna cornflour)
3 ketul durian yg sedang besarnya,ambil dagingnya dan buang bijinya :-))
100gm gula
Caramel :
150 gm gula
3 sudu makan air masak
Cara membuat :
1.panaskan kukusan
2.blend durian yg udah dibuang bijiknya dgn 250ml santan.
3.buat caramel,masak gula sehingga kemerahan, beri 3 sudu makan air dan kacau sehingga rata. tuang dan ratakan didasar loyang/mangkuk tahan panas.ketepikan.
4.kacau guna garpu telur+gula+custard flour sampai rata.dan gula larut,masukan durian yg sudah di blend tadi.last masukan sisa santan yg 250ml tadi.kacau sampai rata dan saring .
bagi adonan jadi dua, masing2 beri 2 titik pewarna hijau dan pink. tuang adunan hijau ke loyang yg sudah ada caramelnya tadi dan kukus selama 15 menit.apabila permukaan sudah agak keras,tuang adunan warna pink ,tutup loyang dgn alumunium foil dan kukus selama 40 menit.
apabila sudah masak jangan langsung dikeluarkan dari loyang..nanti hancuss..sejukkan dahulu,dah sejuk masuk peti ais jap..makan sejuk2 lebih asik :-))
Tuesday, December 19, 2006
ROTI CANAI
ROTI CANAI
Sumber - MamaFaMi
Ingredients :
500 g flour /tepung
300 ml water /air
1 egg telur
1 teaspoon salt /garam
2 tablespoons condensed milk /susu pekat
1 tablespoon shortening /shortening
Method :
1. Prepare the ingredients.
Sediakan bahan-bahan ke dalam mixer
2. Dissolve salt in water.
Larutkan garam dalam air
3. On the mixer and pour in the salt water bit by bit...
Masukkan sedikit air garam dalam mixer, masuk sikit-sikit.
4. ...till soft and smooth dough is formed.
Buat sehingga menjadi doh
5. Make into 11 small balls.
Bulatkan kepada 11 biji bebola
6. Coat with margarine and keep for at least 2 hours. The longer the better. I kept it overnight in the fridge.
Lumurkan dengan majerin dan perap dalam 2 jam. Lebih lama lebih baik. kalau semalaman lagi baikkkkkkkkk. ..
7. Pour some oil and margarine in a bowl.
Masukkan sedikit campuran minyak dan majerin dalam mangkuk
8. Grease the table with a bit of oil and flatten one small dough. Spread a bit of oil on the flatten dough.
Korang guna laa meja kat rumah tu.. hehehe.. minyakkan dan tepekkan sebijik doh tadi.. dan tarik-tarik. . ataupun guna dulang macam Leen.
9. Hold the dough as shown in the photo and start 'throwing' (tebar aa..bukan buang! Hahaha!)..
Yang ni.. mama takmo translate laaa.. hahahaha
10. Pull the sides of the dough to get a thinner sheet. Sprinkle with a bit of # 7.
Tarik-tarik tepi doh tu sehingga menjadi nipis dan renjis dengan minyak dan majerin tadi
11. Bring the sides to the center.
(buat ikut gambar laaa.... wakakaka)
12. ...to form a long dough.
(tengok gambar jugak... )
13. Hold upwards and swirl it.
(tak pandai laaa... hahahaha)
14. Leave it for half an hour.
(Ketepikan dalam setengah jam)
15. Flatten it.
Tekan-tekan skit
16. And keep it in a container, each piece must be layered with a small piece of plastic. Or otherwise, fry on a hot pan with a bit of oil.
Boleh terus disimpan dalam bekas, lapikkan dengan plastik pada setiap keping. Kalau nak makan boleh digoreng terus..
Sumber - MamaFaMi
Ingredients :
500 g flour /tepung
300 ml water /air
1 egg telur
1 teaspoon salt /garam
2 tablespoons condensed milk /susu pekat
1 tablespoon shortening /shortening
Method :
1. Prepare the ingredients.
Sediakan bahan-bahan ke dalam mixer
2. Dissolve salt in water.
Larutkan garam dalam air
3. On the mixer and pour in the salt water bit by bit...
Masukkan sedikit air garam dalam mixer, masuk sikit-sikit.
4. ...till soft and smooth dough is formed.
Buat sehingga menjadi doh
5. Make into 11 small balls.
Bulatkan kepada 11 biji bebola
6. Coat with margarine and keep for at least 2 hours. The longer the better. I kept it overnight in the fridge.
Lumurkan dengan majerin dan perap dalam 2 jam. Lebih lama lebih baik. kalau semalaman lagi baikkkkkkkkk. ..
7. Pour some oil and margarine in a bowl.
Masukkan sedikit campuran minyak dan majerin dalam mangkuk
8. Grease the table with a bit of oil and flatten one small dough. Spread a bit of oil on the flatten dough.
Korang guna laa meja kat rumah tu.. hehehe.. minyakkan dan tepekkan sebijik doh tadi.. dan tarik-tarik. . ataupun guna dulang macam Leen.
9. Hold the dough as shown in the photo and start 'throwing' (tebar aa..bukan buang! Hahaha!)..
Yang ni.. mama takmo translate laaa.. hahahaha
10. Pull the sides of the dough to get a thinner sheet. Sprinkle with a bit of # 7.
Tarik-tarik tepi doh tu sehingga menjadi nipis dan renjis dengan minyak dan majerin tadi
11. Bring the sides to the center.
(buat ikut gambar laaa.... wakakaka)
12. ...to form a long dough.
(tengok gambar jugak... )
13. Hold upwards and swirl it.
(tak pandai laaa... hahahaha)
14. Leave it for half an hour.
(Ketepikan dalam setengah jam)
15. Flatten it.
Tekan-tekan skit
16. And keep it in a container, each piece must be layered with a small piece of plastic. Or otherwise, fry on a hot pan with a bit of oil.
Boleh terus disimpan dalam bekas, lapikkan dengan plastik pada setiap keping. Kalau nak makan boleh digoreng terus..
PIZZA
PIZZA YANTI
Bahan2 doh
500 grm high protein flour (tepung roti)
1 peket Mauripan
1 tsp bread improver
1 tsp garam
300 grm air sejuk (yg dlm peti es tu)
25 grm olive oil
Oregano 1tsp
Cara2 membuat doh
1. Putarkan tepung, mauripan, oregano & bread improver, saya guna kenwood mixer..so guna no. 1 dulu...
2. Masukkan air (yg telah dicampurkan dengan garam) secara sedikit-sedikit , gaul sebati kedalam adunan tepung tadi sehingga sebati, kira2 2 minit(saya guna no. 2)
3. Akhir sekali masukkan olive oil tadi...biarkan minyak bersatu dgn tepong tadi...kira2. . 5-10 minit sampai adunan licin.
4. Keluarkan doh tadi...bahagikan kpd 2...biarkan doh rehat kira2.. 15 minit kot...asal nampak doh dah naik gebu tu...
5. Bila dah naik gebu...barulah dicanai & taburkan segala mak nenek keatasnya.(sebelum tabur...cocokkan sedikit doh dgn garpu)
Bahan2 utk Gravy
3 tbsp sos tomato ]
1 tbsp sos cili ]
3 tbsp puree tomato ] dicampurkan sekali, gaul rata..masak atas api sehingga pekat...
1 tbsp corn flour ]
gula & garam secukup rasa ]
Bahan2 tabur utk Beef Pizza
400 grm daging/ayam hancur/cincang
3 tbsp sos tomato
3 tbsp sos cili
1/2 tin kecil puree tomato ] kesemua bahan2 ni dicampurkan sekali & diperap 1/2 jam, barulah di masak sehingga kering
1 tsp serbuk lada sulah
1 tsp oregano
1-2 helai bay leaf
garam & gula secukup rasa
Cara2 menabur gravy
1. Sapukan gravy rata2...taburkan oregano secubit...daging yg dah dimasak tadi, cili benggala, tomato, nenas kiub, button mushroom & mozarella cheeseeeee.. .
2. Panaskan aben 180 celcius, bakar selama 20 minit
3. MAKAN LERRR....YUMMYYYY. ..
Bahan2 doh
500 grm high protein flour (tepung roti)
1 peket Mauripan
1 tsp bread improver
1 tsp garam
300 grm air sejuk (yg dlm peti es tu)
25 grm olive oil
Oregano 1tsp
Cara2 membuat doh
1. Putarkan tepung, mauripan, oregano & bread improver, saya guna kenwood mixer..so guna no. 1 dulu...
2. Masukkan air (yg telah dicampurkan dengan garam) secara sedikit-sedikit , gaul sebati kedalam adunan tepung tadi sehingga sebati, kira2 2 minit(saya guna no. 2)
3. Akhir sekali masukkan olive oil tadi...biarkan minyak bersatu dgn tepong tadi...kira2. . 5-10 minit sampai adunan licin.
4. Keluarkan doh tadi...bahagikan kpd 2...biarkan doh rehat kira2.. 15 minit kot...asal nampak doh dah naik gebu tu...
5. Bila dah naik gebu...barulah dicanai & taburkan segala mak nenek keatasnya.(sebelum tabur...cocokkan sedikit doh dgn garpu)
Bahan2 utk Gravy
3 tbsp sos tomato ]
1 tbsp sos cili ]
3 tbsp puree tomato ] dicampurkan sekali, gaul rata..masak atas api sehingga pekat...
1 tbsp corn flour ]
gula & garam secukup rasa ]
Bahan2 tabur utk Beef Pizza
400 grm daging/ayam hancur/cincang
3 tbsp sos tomato
3 tbsp sos cili
1/2 tin kecil puree tomato ] kesemua bahan2 ni dicampurkan sekali & diperap 1/2 jam, barulah di masak sehingga kering
1 tsp serbuk lada sulah
1 tsp oregano
1-2 helai bay leaf
garam & gula secukup rasa
Cara2 menabur gravy
1. Sapukan gravy rata2...taburkan oregano secubit...daging yg dah dimasak tadi, cili benggala, tomato, nenas kiub, button mushroom & mozarella cheeseeeee.. .
2. Panaskan aben 180 celcius, bakar selama 20 minit
3. MAKAN LERRR....YUMMYYYY. ..
BINGKA CRACKERS
BINGKA CRACKERS KAK ZUE
350gm gula kaster
170gn tepung gandum
600ml santan
850 ml air paip
6 biji telur
1 tsp garam
2 tbsp QBB
300gm biskur crackers (Hup seng) - di pecah2 dan campur pewarna kuning
cara-caranya: -
1. Satukan gula dan tepung
2. Bancuh dengan santan dan air tadi.
3. Masukkan telur, tapis ke dlm periuk
4. Masukkan bahan2 lain , garam QBB dan pewarna
5. Masak di atas api sehingga naik wap.
6. Tuang ke dalam loyang 10 x 10 dan bakar.
7. Loyang sapu minyak.
350gm gula kaster
170gn tepung gandum
600ml santan
850 ml air paip
6 biji telur
1 tsp garam
2 tbsp QBB
300gm biskur crackers (Hup seng) - di pecah2 dan campur pewarna kuning
cara-caranya: -
1. Satukan gula dan tepung
2. Bancuh dengan santan dan air tadi.
3. Masukkan telur, tapis ke dlm periuk
4. Masukkan bahan2 lain , garam QBB dan pewarna
5. Masak di atas api sehingga naik wap.
6. Tuang ke dalam loyang 10 x 10 dan bakar.
7. Loyang sapu minyak.
Sunday, December 17, 2006
Biskut Cheese
Biskut Cheese
Sumber : Deeyanas
190 gm mentega
40 gm sugar
1/4 sudu teh garam
150 gm tepung gandum
140 gm top flour
4 sudu makan parmesan cheese
kraft cheese (untuk tabur atas biskut)
Pukul mentega dan gula icing hingga kembang.
masukkan garam, parmesan cheese, tepung dan kuar rata.
Canai dan terap mengikut bentuk kesukaan.
Sapu kuning telur dan tabur dengan kraft cheese dan bakar hingga masak.
Sumber : Deeyanas
190 gm mentega
40 gm sugar
1/4 sudu teh garam
150 gm tepung gandum
140 gm top flour
4 sudu makan parmesan cheese
kraft cheese (untuk tabur atas biskut)
Pukul mentega dan gula icing hingga kembang.
masukkan garam, parmesan cheese, tepung dan kuar rata.
Canai dan terap mengikut bentuk kesukaan.
Sapu kuning telur dan tabur dengan kraft cheese dan bakar hingga masak.
Friday, December 15, 2006
Mee Hoon Goreng
Bahan-bahan
1 kg mee hoon (rendam sampai lembut bukan lembik ye)
Bahan Kisar
1 1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
10 biji cili kering
5 sudu besar udang kering
Udang seberapa banyak yang nak
4 sudu besar tomato sos
3 sudu besar kicap masin
Garam secukup rasa
Bahan sayuran
Kobis cina
Carrot
Bahan Hiasan
Daun bawang
Telur dadar
Cili potong
Cara Membuatnya
1. Tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan sayur-sayuran dan udang. Tumis sekejap saja.
3. Masukkan sos dan kicap dan sedikit air dan garam.
4. Masukkan mee hoon yang telah direndam tadi. Goreng sampai sekata.
5. Taburkan daun bawang yang telah dihiris dan telur dadar gulung. Cili buat hiasan saja :)
1 kg mee hoon (rendam sampai lembut bukan lembik ye)
Bahan Kisar
1 1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
10 biji cili kering
5 sudu besar udang kering
Udang seberapa banyak yang nak
4 sudu besar tomato sos
3 sudu besar kicap masin
Garam secukup rasa
Bahan sayuran
Kobis cina
Carrot
Bahan Hiasan
Daun bawang
Telur dadar
Cili potong
Cara Membuatnya
1. Tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan sayur-sayuran dan udang. Tumis sekejap saja.
3. Masukkan sos dan kicap dan sedikit air dan garam.
4. Masukkan mee hoon yang telah direndam tadi. Goreng sampai sekata.
5. Taburkan daun bawang yang telah dihiris dan telur dadar gulung. Cili buat hiasan saja :)
Thursday, December 14, 2006
KULFI
[from 'Ice-cream & desserts', Periplus mini cookbook]
2 cawan susu
¾ cawan gula
1 sudu tepung jagung
375 ml evaporated milk
2 sudu chopped almond
2 sudu chopped pistachio
2 sudu rosewater [blh ganti dgn esen vanilla, x pon leh ganti dgn esen lemon,]
1. Panaskan susu dan gula sehingga gula larut
2. Larutkan tpg jagung dgn sedikit evaporated milk dan masukkan dlm bancuhan [1]
3. Panaskan [2] selama beberapa minit atau sehingga larutan sedikit pekat.
4. Biarkan sejuk seketika, kemudian masukkan lebihan evaporated milk, esen serta potongan kekacang
5. Masukkan dlm bekas utk disejukkan dlm peti ais sehingga keras sedikit
6. Keluarkan, masukkan dlm bekas dan pukul sehingga creamy.
7. Masukkan semula di dalam bekas untuk disejukkan semula
8. Dah cukup keras... jom le makan...
2 cawan susu
¾ cawan gula
1 sudu tepung jagung
375 ml evaporated milk
2 sudu chopped almond
2 sudu chopped pistachio
2 sudu rosewater [blh ganti dgn esen vanilla, x pon leh ganti dgn esen lemon,]
1. Panaskan susu dan gula sehingga gula larut
2. Larutkan tpg jagung dgn sedikit evaporated milk dan masukkan dlm bancuhan [1]
3. Panaskan [2] selama beberapa minit atau sehingga larutan sedikit pekat.
4. Biarkan sejuk seketika, kemudian masukkan lebihan evaporated milk, esen serta potongan kekacang
5. Masukkan dlm bekas utk disejukkan dlm peti ais sehingga keras sedikit
6. Keluarkan, masukkan dlm bekas dan pukul sehingga creamy.
7. Masukkan semula di dalam bekas untuk disejukkan semula
8. Dah cukup keras... jom le makan...
LOH MAI KAI


LOH MAI KAI (utk 20 mangkuk)
A/
1kg beras pulut-rendam 4 jam
2Tb minyak
4 ulas bawang putih-cincang
1/2tsp garam
1/2Tb gula
2Tb kicap pekat
2Tb kicap cair
1/2Tb minyak bijan
1/2 cube stok ayam
B/
20 cendawan kering-basuh, rendam dalam 1 jam
3 ulas bawang putih
2Tb kicap pekat
1tsp lada sulah
C/
20 biji telur puyuh-rebus dan buang kulit
D/
1 ekor ayam kecil-potong dalam 20)
2Tb oyster )
2Tb kicap cair )
1Tb kicap pekat ) perap 4 jam
2Tb minyak bijan )
2Tb gula )
1/2Tb tepung jagung )
E/
Bawang goreng
1. Perap bahan2 D dalam 4 jam.
2. Toskan beras pulut yang direndam. Masukkan minyak dalam kuali dan tumis bawang cincang. Masuk beras, garam, gula, kicap, minyak bijan dan stok ayam. Goreng hingga naik bau dan sebati. Ketepikan.
3. Cendawan yang direndam tadi, squeezekan airnya dan simpan air rendam tadi (untuk guna kemudian)
4. Tumis bawang putih dan masukkan cendawan, kicap dan lada sulah hingga masak. Ketepikan.
5. Masak air untuk kukus. Sediakan bekas atau mangkuk. Susun ayam, cendawan dan telur puyuh bersebelahan. Masukkan beras yang sudah bergoreng tadi hingga ¾ penuh. Ambil sikit air cendawan tadi dan tuang biar lebih sikit dari beras. Kukus dalam 30 minit.
6. Bila masak, angkat dan terbalikkan kedalam pinggan dan tabur bawang goreng..
Wednesday, December 13, 2006
Kek Fruit Pandan
Kek Fruit Pandan
Sumbangan : ayuliana
Bahan :
2 butir telur
200g gula
1/4 sudu teh garam
2 sudu teh ovalette
250g tepung gandum protein sedang (ayak 1x)
250ml santan cair
4 titik essen pandan
12 titik green colour
150g fruit
Cara :
pukul telur,gula ,garam,ovalette sampai kembang selama 10menit, masukan tepung gandum, santan,essen pandan dan green colour secara bergantian.( selang seling)pukul dgn kecepatan rendah.
last masukan fruit, kacau sampai rata.
panaskan air kukusan. tuang adunan ke loyang 20x20 cm yang disapu dengan marjerin dan alas dengan plastik.kukus selama 25 minit dengan api sedang.
Sumbangan : ayuliana
Bahan :
2 butir telur
200g gula
1/4 sudu teh garam
2 sudu teh ovalette
250g tepung gandum protein sedang (ayak 1x)
250ml santan cair
4 titik essen pandan
12 titik green colour
150g fruit
Cara :
pukul telur,gula ,garam,ovalette sampai kembang selama 10menit, masukan tepung gandum, santan,essen pandan dan green colour secara bergantian.( selang seling)pukul dgn kecepatan rendah.
last masukan fruit, kacau sampai rata.
panaskan air kukusan. tuang adunan ke loyang 20x20 cm yang disapu dengan marjerin dan alas dengan plastik.kukus selama 25 minit dengan api sedang.
Sunday, December 10, 2006
Nescafe Chocolate Moist Cake
A
200 gm Butter (klu unsalted lg bagus)
1 cwn gula kastor
B
2 cwn tepung gandum (tepung kek lagi bagus)
1/4 s/teh soda bikarbonat
1 1/2 s/teh baking powder (klu double action lg bagus)
-Ayak
C
1/2 cwn serbuk koko (coklat lg best)
1 cwn air biasa
1 s/teh coffee oil
1 s/teh nescafe
1 s/teh chocolate emulco
2 s/teh esen vanilla (vanilla paste lg best)
-Satukan semua bahan
D
3 biji telur (grade B pun boleh)
Cara:-
-Pukul A, masukkan D.
-Masukkan tepung dan air berselang seli, akhir sekali mesti tepung.
-Bakar 160 celcius, lebih kurang 50 minit.
Text merah tu kalau untuk makan sendiri boleh lah, kalau nak jual kena pandai2 kira lah.
Chocolate Topping
1/2 cwn tepung jagung
1/2 cwn serbuk koko/coklat
3/4 cwn air
1 cwn susu cair/fresh milk
1/2 s/teh nescafe
1 s/teh esen vanilla
garam secubit
100 gm butter
-campurkan semua, double boil hingga agak2 pekat, tuang kat atas kek, cara ratakan topping, sendeng2 kan je plate kek tu, agar toppingnya turun dgn sendiri, kemaskan tepinya.
200 gm Butter (klu unsalted lg bagus)
1 cwn gula kastor
B
2 cwn tepung gandum (tepung kek lagi bagus)
1/4 s/teh soda bikarbonat
1 1/2 s/teh baking powder (klu double action lg bagus)
-Ayak
C
1/2 cwn serbuk koko (coklat lg best)
1 cwn air biasa
1 s/teh coffee oil
1 s/teh nescafe
1 s/teh chocolate emulco
2 s/teh esen vanilla (vanilla paste lg best)
-Satukan semua bahan
D
3 biji telur (grade B pun boleh)
Cara:-
-Pukul A, masukkan D.
-Masukkan tepung dan air berselang seli, akhir sekali mesti tepung.
-Bakar 160 celcius, lebih kurang 50 minit.
Text merah tu kalau untuk makan sendiri boleh lah, kalau nak jual kena pandai2 kira lah.
Chocolate Topping
1/2 cwn tepung jagung
1/2 cwn serbuk koko/coklat
3/4 cwn air
1 cwn susu cair/fresh milk
1/2 s/teh nescafe
1 s/teh esen vanilla
garam secubit
100 gm butter
-campurkan semua, double boil hingga agak2 pekat, tuang kat atas kek, cara ratakan topping, sendeng2 kan je plate kek tu, agar toppingnya turun dgn sendiri, kemaskan tepinya.
Filipino Curry Puff
A
350 gm tepung gandum
150 gm shortening
50 gm butter
1/2 s/teh garam
150 ml air sejuk
50 gm brown sugar
Filling
Isi ayam/daging kisar
Bawang besar & bawang putih
Kentang didadu, rebus sekejap
125 gm Japanese Curry Powder (klu takde, curry ape2 pun boleh) bau nye memang wangi.
-Tumis macam biasa.
Cara buat doh:-
Gaul semua bahan kering A, masukkan air. Doh ini memang lembut, jd kena smpn peti sejuk sekejap 20 min, supaya senang nak canai. Bahagi doh 30 gm, buat mcam karipap biasa, tapi bila susun atas loyang, bhgan tepi yg di lipat tu sebelah atas, sapu keliling dgn kuning telur + sedikit garam. Bakar 170 celcius 25-30 minit.
Gambar curry puff ini rujuk email ayu geder di BP.
Regards,
Rodziah
Secretary
Address: Kia Lim Berhad, 79 Jalan Muar, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor, Malaysia.
Tel: (+60) 7 4186 230 or 4186 249 (ext. 53) Fax: (+60) 7 4188 600
Website: www.kialim.com. my
Kia Lim Berhad » Malaysia's leading manufacturer and exporter of Clay Facing Bricks, Paving Bricks and Roof Tiles
350 gm tepung gandum
150 gm shortening
50 gm butter
1/2 s/teh garam
150 ml air sejuk
50 gm brown sugar
Filling
Isi ayam/daging kisar
Bawang besar & bawang putih
Kentang didadu, rebus sekejap
125 gm Japanese Curry Powder (klu takde, curry ape2 pun boleh) bau nye memang wangi.
-Tumis macam biasa.
Cara buat doh:-
Gaul semua bahan kering A, masukkan air. Doh ini memang lembut, jd kena smpn peti sejuk sekejap 20 min, supaya senang nak canai. Bahagi doh 30 gm, buat mcam karipap biasa, tapi bila susun atas loyang, bhgan tepi yg di lipat tu sebelah atas, sapu keliling dgn kuning telur + sedikit garam. Bakar 170 celcius 25-30 minit.
Gambar curry puff ini rujuk email ayu geder di BP.
Regards,
Rodziah
Secretary
Address: Kia Lim Berhad, 79 Jalan Muar, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor, Malaysia.
Tel: (+60) 7 4186 230 or 4186 249 (ext. 53) Fax: (+60) 7 4188 600
Website: www.kialim.com. my
Kia Lim Berhad » Malaysia's leading manufacturer and exporter of Clay Facing Bricks, Paving Bricks and Roof Tiles
Subscribe to:
Posts (Atom)