Thursday, November 23, 2006

APAM TEPUNG BERAS

Bahan
2 cawan tapai pulut (1 cwn)
500 gm tepung beras (250gm)
2 cawan gula (1 cwn)
4 cawan air (2 cwn)
1 pkt eno (yg ni maklang guna 1 paket eno, maklang tak guna 1/2 tau...)

pewarna [jika perlu]

kelapa muda parut ]
garam ] gaulkan

Cara
1. Mesinkan gula, air dan tapai tadi hingga halus.
2. Masukkan tepung beras dan peram sekurangnya 4 jam.(maklang peram 2 jam aje)
3. Bila dah 4 jam masukan eno dlm bancuhan tepung yg dah diperap tadi dan
perapkan lagi selama sekurangnya 1 jam.(tak sampai 1 jam pun, <>40')
4. Tambah pewarna jika suka dan sudukan ke dlm acuan (mangkuk2 porcelin yg
kecil2 tu) dan kukuslah selama 20 minit.
5. Keluarkan dari acuan dan hidangkan bersama kelapa.

p/s - Acuan lompang maklang panaskan sehingga mengelegak airnya,lepas tu
maklang masukkan paper cup dan sentiasa mengelap penutup kukus supaya air tak
jatuh atas kuih.

No comments: