Saturday, November 18, 2006

Pelbagai Resepi

Bubur Lambuk Ayam

Bahan-Bahan:
100 gm beras
Sehelai daun pandan
2 batang serai
4 sm halia
4 sm kulit kayu manis
300 gm ayam (diricik halus)
2 helai daun bawang
4 kuntum bunga lawang
200 gm minyak sapi
1 � liter air
2 gm buah pelaga5 gm bawang goreng
2 cawan santan

Bahan dihiris:
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

Cara:
Panaskan minyak, masukkan daun pandan, bawang putih, bawang merah, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang. Tumis hingga naik aromanya dan berbau wangi. Masukkan air dan beras. Bila nasi sudah kembang, masukkan garam, santan, ayam yang telah diricik dan masak hingga mendidih dan bolehlah dihidangkan. Hidangkan bersama bawang goreng dan hirisan daun bawang.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bubur Lambuk Makanan Laut

Bahan-Bahan: 100 gm beras
1 � liter air
Sehelai daun pandan
2 batang serai
4 sm halia
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
4 sm kulit kayu manis

Bahan dipotong halus:
70 gm udang
70 gm isi ikan
70 gm sotong 400 gm susu cair
5 gm bawang goreng
2 gm buah pelaga
3 gm bunga lawang
200 gm minyak sapi
Garam secukup rasa.

Cara:
Panaskan minyak, masukkan daun pandan, serai, halia, bawang putih, bawang merah, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang. Tumis sehingga naik aromanya hingga wangi. Masukkan air dan beras dan masak hingga beras kembang. Masukkan udang, sotong dan ikan, kemudian masukkan garam secukup rasa dan susu cair. Masak hingga nasi mendidih. Hidangkan dan hias dengan bawang goreng dan daunnya.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bubur Lambuk Terengganu

Bahan-Bahan: 1 pot beras putih
3 cawan air
1 cawan santan
pucuk paku (pucuk paku paya)
sedikit daun kesum (
sedikit daun kunyit (hiris halus)
pucuk manis
2 sudu besar kerisik kelapa
garam (secukup rasa)
*pucuk paku dan pucuk manis ambil daunnya Bahan Kisar/Tumbuk:
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
lada hitam (secukup rasa)
1 inci halia

Cara:
1. Rebus beras sehingga menjadi bubur (pekat).
2. Masukkan bahan kisar/tumbuk dan kerisik serta garam, sedikit gula kemudian kacau rata.
3. Masukkan pucuk paku, daun kesum, daun kunyit dan pucuk manis.
4. Masukkan santan dan biarkan mereneh sehingga sayur-sayuran empuk dan cukup kepekatan bubur.
Cadangan Hidangan:
Hidangkan bubur lambuk semasa masih panas dan bagi yang menggemari daun bawang & bawang goreng, bolehlah ditaburkan sedikit. Lada sulah juga boleh dijadikan perisa tambahan.
Tambahan: Bagi yang menggemari bubur ayam boleh lah memasukkan potongan kiub-kiub ayam ke dalam bubur lambuk.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mee Bandung Asli Muar

Bahan-Bahan: 1 kg mee kuning
10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)
1 labu bawang putih (diketuk)
5 biji bawang merah
� cawan udang kering, direbus dengan Secawan air (alternatively boleh guna sotong rendam, rebus juga, ini style Mee Bandung Tanjung Agas, Muar)
� cawan udang hidup
1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci)
Kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar)
� - 1 cawan gula pasir
3 - 4 cawan air rebusan daging
1 sudu makan sos tiram
Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Lain lain perencah e.g. daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut individual preference.
Daun sadri & daun bawang, jika suka (dihiris)

Cara:
Blend cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah.
Pijarkan minyak dalam kuali
Tumiskan bahan bahan yang dikisar. Jangan sampai garing
Masukkan sos tiram
Masukkan udang, daging rebus
Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat
Cadangan Hidangan:
Untuk menghidang (Mee bandung ni tak sedap masak in bulk, so kenalah "bancuh" sepinggan-sepinggan.)
Ambil sedikit kuah (dan rencahnya untuk satu orang makan)
Panaskan dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras.
Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan
Masukkan kedalam mangkuk leper, telur diatas, taburkan daun sup & daun bawang, jika suka.
Hidangkan.
Tambahan:
Mee bandung asli tidak mengandungi apa apa yang rasa masam, so, janganlah masukkan tomato puri/tomato sos/cili sos/asam jawa. Ini akan merosakkan keaslian rasanya. Ramai orang yang pandai-pandai modify mee bandung Muar ni by adding sour ingredients. Itu yang spoil tu.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Rendang Daging Tuk

Bahan-Bahan: 250 ml minyak masak
3 kuntum bunga lawang
50 gm serbuk jintan manis
3 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
1 camca teh serbuk kunyit
3 kg daging
500 ml santan
100 gm kerisik
Sedikit garam dan gula Bahan-bahan dikisar:

5 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm lengkuas
10 tangkai cili kering
100 gm buah keras

Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, bunga lawang dan serbuk jintan manis. Biar hingga garing. Masukkan cili kering. Biar hingga terbit minyak. Kemudian, masukkan serai bersama buah keras, daun limau purut, daun kunyit dan serbuk kunyit. Biar ia sebentar. Masukkan daging bersama santan. Biar hingga kuah mendidih, pekat dan daging lembut. Akhir sekali, masukkan kerisik bersama garam dan gula. Kacau hingga sebati.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Rendang Ayam

Bahan-Bahan: � kg ayam
2 helai daun kunyit (dimayang halus)
1 mangkuk santan dari 1 biji kelapa
Garam secukup rasa
3 camca besar kerisik
1 camca kecil gula
Sedikit asam jawa
Minyak untuk menumis
10 tangkai cili kering, digiling
8 ulas bawang merah atau 2 labu bawang besar 6 ulas bawang putih, digiling
5 biji buah keras, digiling
3 camca kecil ketumbar biji, digiling
1 camca kecil jintan manis, digiling
2 batang serai, digiling
1 sm halia, digiling
1 sm lengkuas, digiling
3 sm kulit kayu manis, ditumis
3 biji buah pelaga, ditumis
3 kuntum bunga lawang, digiling
Cara:
Ayam dipotong sesuka hati, perap sebentar bahan giling bersama ayam. Panaskan minyak, tumis bahan penumis kemudian masukkan ayam. Gaul rata. Setelah itu masukkan santan dan biarkan ia mendidih buat seketika. Masukkan daun kunyit, kerisik, air asam dan garam. Biarkan seketika baru diangkat.

No comments: