Monday, November 20, 2006

Black Forest Cake

Bahan2:
A : 6 bj telur
1 sb ovelette/quick75
120g gula pasir
1/3 cawan air dark pitted cherry
1 sb choc emulco
B : 130g tepung gandum }
60g tepung jagung }
1 st baking powder } semua diayak bersama
1 sb soda bikarbonat }
1 sb serbuk koko }
C : 1/2 cwn mentega cair (disejukkan)

Hiasan:
1 tin Dark Pitted Cherry
1 sb tepung jagung
10 bj cherry Marashino
100g coklat masakan
1/2 kotak fresh cream

Cara2:
1. Putarkan telur selama 2 min dlm kelajuan sederhana
2. masukkan ovelette/quick 75 dan putar selama 2 min, masukkan gula pasir dan putar selama 5 min sehingga sebati.
3. Dgn kelajuan perlahan, masukkan 1/3 cwn air Dark Pitted Charry & choc emulco & putar 1 min.
4. Bagi bahan B, kesemua bahan diayak bersama kemudian dimasukkan ke dlm bekas yang diselang selikan dengan mentega cair.
5. Bahagikan adunan kpd 3 bhg & masukkan dlm acuan bulat (yg nie leen buat sebiji & kmd potong jd 3 layer)
6. Bakar selama 30 min bg setiap bahan (kalau buat sebiji bakar lebih kurang 50 min). Kemudian hiaskan dgn krim segar, dark pitted cherry bersama bahan2 hiasan lain mengikut citarasa masing2.

No comments: