Saturday, November 18, 2006

Nasi Briyani Maggi

Bahan:
1 paket rempah Nasi Briyani Maggi
2 cawan beras Basmathi - basuh & toskan
300 gm ayam
2 1/2 cawan air
3 sudu besar minyak sapi

Cara menyediakannya:
1. Panaskan minyak sapi dalam rice cooker.
2. Tumiskan perencah nasi briyani.
3. Masukkan beras dan ayam, gaul sebati.
4. Masukkan air, tutup periuk.
5. Biarkan hingga nasi dan ayam masak.
6. Hidangkan.

Nota:
Saya tumiskan rempah dalam kuali atas api kecil untuk elakkan rempah mudah hangus. Kemudian, masukkan beras dan ayam. Bila dah gaul hingga sebati, baru saya transfer ke dalam rice cooker. Masukkan air dan biarkan hingga masak.

Saya tumis dalam kuali sebab mudah nak kacau/gaul hingga sebati.

No comments: