Saturday, November 18, 2006

BINGKA KAROT /LABU

Bahan-bahan

1 kilogram karot (untuk labu saya gunakan 0.5 kg saja)
3 butir telur
1/2 tin susu pekat (saya guna tin saiz sedang - 505 gram)
1 cawan susu - saya guna susu tepung bancuh dgn air je...
2 cawan tepung gandum
100 gram mentega
1 cawan gula
secubit garam
sedikit mentega/margerin untuk lengser acuan

Cara-cara

1.karot/labu direbus hingga empuk kemudian toskan airnya.
2.kisar mentega & gula hingga kembang, kemudian masukkan telur satu persatu
diikuti karot/ labu, susu pekat, susu & garam. kisar hingga sebati.
3.masukkan tepung gandum & kisar lagi hingga sebati.
4.tuang dalam acuan yang telah dilengser dengan sedikit mentega/margerin.
5.bakar pada suhu 180 darjah Celsius selama 45 minit atau sehingga masak.
6.biarkan sejuk dalam acuan sebelum dipotong mengikut citarasa.

No comments: