Saturday, November 18, 2006

SAMBAL JAMBI

300 gm udang kering yang kasar - rendam sekejap
1/2 cawan gula merah (gula jawa) - jika gula pasir tak oomph
1/2 cawan air asam jawa - jangan kaw sangat nanti terlebih masam
1 cawan minyak
1/2 camca serbuk perasa / kiub ikan bilis maggie (optional)
300 gm bawang merah
100 gm cili kering ) kisar bersama
1" belacan )

Caranya:-

Cuci bersih udang kering, rendam dan tumbuk kasar2

Hiris nipis bawang merah dan goreng hingga kuning - angkat

Panaskan minyak, tumis bahan kisar, kacau hingga rata dan wangi, kemudian masukkan air
asam jawa, gula merah, garam dan bahan perasa

Biarkan mendidih hingga kering airnya. Masukkan udang dan kacau. Masukkan bawang goreng
kacau rata dan apabila cukup kering barulah diangkat.

Nota:- Kalau nak lebih sedap jangan kering sangat sambal ni, buat basah2 sikit.

No comments: