Saturday, November 18, 2006

MEE KARI CINA

Mee kari cina

Bahan-bahan

Mee kuning - celup dlm air panas sekeja aje. toskan.

A:bahan menumis
bawang merah } ikut sukalah berapa biji nak masukkan
bawang putih } 2-3 biji
rempah kari daging
cili giling
garam
perasa (sos tiram, sos tomato, ajinomoto - kalo nak masuklah)

Kuah Sup:
ikan bilis - dalam 1 gengam bergantung kepada banyak mana kuah kita nak buat.
taugeh soya, tak ada soya taugeh biasa pun ok gak..
rempah sup (kalo nak masuklah)
garam
perasa (sos tiram, ajinomoto - kalo nak masuklah)

Sayur
sawi - celurlah sekejap dlm air panas.


Cara-cara
Tumbuk bawang merah, bwg putih diketuk, tumis semua bahan A sampai naik bau dan betul-betul masak(sampai jadi macam sambal). Masuklah ke dalam bekas.
Untuk kuah sup, tumbuk ikan bilis, masukkan air kedalam periuk, masukkan ikan bilis tumbuk, taugeh, rempah sup, didihkan.

Lepas tu kalo nak makan, masukkan mee dlm, sambal kari yang ditumis dan kuah sup serta sayur yang dicelur, tambahlah cili jeruk ker, cili ker...
Senangkan, tak payahlah susah-suah nak buat mee kari lagi, siap masukkan santan lah...

No comments: