Saturday, November 18, 2006

Pasembor ala2 mamak

Resepinya

600 gm tepong gandum )
1 camca yis segera ) Buat cam jemput2 utk goreng udang, tahu, telor
garam dan pewarna kuning/serbuk kunyit )

150 gm udang buang jangut - goreng buat cucur udang
4 keping tahu - potong segitiga sapu sebelah dengan adunan tepong letakkan udang - goreng
6 biji telor - rebus dan goreng

Bahan kueh -
1 mangkok gandum, ..1 cawan kelapa,..1 cawan taugeh dan skit garam - buat cam jemput2

1 ekor sotong kembang - potong suka hati)
6 kentang rebus buang kulit ) gaul berasingan dengan lada, garam - goreng
4 sudu lada serbuk )

( KUAH:-)
1 kg kledek - rebus dan kisar dgn air
15 lada kering, 1 cawan kacang tanah goreng dan kisar berasingan
25 gm bijan di sangai, gula dan garam secukup rasa.

Cara:- (Gaulkan keledek, cili, dengan 1,000ml air. Masak hingga pekat dgn api sederhana.
Masukkan gula kabung/melaka/kerek dan garam secukupnya. Bila kuah pekat masukkan kacang
dan biarkan 5-10 minit. Tutup api, taburkan bijan. Boleh juga dimakan dengan mee/ayam goreng.

No comments: