Saturday, November 18, 2006

Daging masak merah

Penyediaan Daging:
1kg daging batang pinang - jgn potong, biar seketul besar
atau biar dlm 1/2 x 2.
[Rebus hingga empuk - air jgn buang]
Cara- Dah empuk, hiris nipis. Goreng hingga agak2 separa garing..dlm masa yg sama, letakkan pewarna merah setengah penutup...rata2kan kat daging tu]. Angkat , ketepikan.

Bahan kisar:
11/2 biji bawang besar
8 biji bwg putih
3-4 btg cili kering [ikut suka pedas]

Bahan lain
2 btg lada merah - hiris serong
2 biji bawang india - hiris kasar
daun sop - potong kasar
3 sudu sos tiram
4 sudu sos cili [ikut suka rasa]
2-3 sudu gula [ikut suka manis]
garam secukup rasa
1 sb tepung jagung + air

Cara : tumis bahan kisar hingga garing dan wangi, masukkan sos cili dan sos tiram, gula, garam, kacau sekejab, masukkan air rebusan daging ikut suka kuah byk mana...masuk daging, air tepung jagung. Bila dah cukup agak likat kuah, masukkan bawang india, lada hiris dan daun sop...agak2 layu jek..tutup api. siap utk hidangan

No comments: