Tuesday, November 28, 2006

KUAH PECAL

kacang tanah 1kg - goreng dan ditumbuk separuh halus, separuh
kasar
10 batang cili kering - bersihkan, goreng
4-5 biji bawang putih- goreng
cili padi secukup pedas
gula, garam.
air asam jawa [pakai air masak]
daun cekur hiris halus atau daun limau purut hiris halus
1 inci isi cekur
[ada org tak suka bau cekur]

Cara: Kacang tanah yg dah digoreng ditmbuk atau blend kering. Tumbuk lada kering, bawang putih, cekur, gula, garam hingga lumat. Masukkan air asam - jgn terlalu masam...belenkan rasa gula dan garam...gaul bersama kacang, daun cekur atau limau purut hiris tadi. Bila nak makan...ambil sebahagian/semangku k kecil, gaulkan dgn air suam. Simpan lebihan dlm peti sejuk utk tahan lama...

No comments: