Saturday, November 18, 2006

Sambal Goreng Jowo

bahannya :-

1 kilo tetelan direbus hingga empuk lalu digoreng, ( air rebusannya jangan dibuang )
1 kilo udang, dibuang kepala cuci bersih direbus sebentar lalu digoreng
$2 tahu dipotong dadu lalu digoreng
$2 tempeh dipotong dadu lalu digoreng
$1 lada hijau - dihiris halus menyerong ( ambil suku bahgian untuk dikisar halus )
$1 lada merah - dihiris halus menyerong ( ambil suku bahgian untuk dikisar halus )
$1 serai dihiris halus ( ambil suku bahgian untuk dikisar halus )
1 kilo bawang besar dihiris halus ( ambil suku bahgian untuk dikisar halus )
10 - 15 ulas bawang putih dihiris halus ( ambil suku bahgian untuk dikisar halus )
2 cm lengkuas ( dikisar halus )
2 cm kunyit hidup ( dikisar halus )
2-3 helai daun salam
4 biji buah keras ( dikisar halus bersama bahan-bahan yang lain )
belacan
asam jawa secukup rasa
gula melaka anggaran 2 buku ( kalau yang cylinder shape tu atau sesedap rasa )
Santan pekat dari sebiji kelapa atau 1 kotak
garam dan serbuk perasa sesedap rasa

Cara memasaknya :-
1 Campurkan santan pekat dengan air rebusan tetel. Gaulkan sekali bersama
belacan, gula melaka dan asam jawa. Rasa lemak masam manis dan masinnya
mengikut rasa.
2 Tumis hirisan bawang besar sehingga layu lalu diangkat.
3 Tumiskan pula bawang putih, serai, lada merah, lada hijau & daun salam. Tumis hingga layu dan wangi..
4 Masukkan bawang yang telah ditumis terlebih dahulu itu tadi digaul rata.
5 Lalu dimasukkan bahan-bahan yang telah dikisar halus ( bawang besar, bawang putih, lada
merah & hijau, serai, kunyit, lengkuas ) Gaul rata dan tumis hingga rempahnya kering dan wangi.
6 Tuangkan adunan santan pekat dan air rebusan tetel , belacan, asam jawa & gula melaka gaul
rata dan masak sehingga pekat.
7 Masukkan bahan-bahan kering yang telah digoreng tadi, gaul rata dan siap untuk dihidang.

No comments: