Saturday, November 18, 2006

TALAM KELADI/KELEDEK

Bahan

Lapisan Bawah
300 gm keladi/keledek merah
375 ml santan cair [1/2 biji kelapa]
150 gm tepung beras
1/2 s/k garam
225 gm gula

Lapisan Atas
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
1 s/k garam

Cara
1. Bersihkan keladi/keledek dan rebus sehingga lembut.
2. Blendkan dengan santan cair.
3. Campurkan dgn semua bahan.
4. Masukkan dalam periuk dan kacau diatas api sekejap.
5. Masukkan adunan dalam loyang yg telah disapukan minyak.
6. Kukuskan selama 20 minit.
7. Campurkan adunan lapisan atas dan tapis.
8. Masakkan sikit dan tuangkan atas permukaan keladi atau keledek yg telah dicakar2kan.
9. Kukuskan selama 20 minit.
10 Sejukkan betul2 sebelum dipotong dan hidangkan.

No comments: