Saturday, November 18, 2006

Dalca Daging




Bahan-bahan
600 gm daging kambing/lembu - dipotong 2 cm (Jeni guna bhgn batang pinang)
100 gm kacang dal - direndam semalaman (Jeni tak rendam, Jeni rebus je terus)
100 ml minyak masak
3 sudu makan rempah kari daging (Jeni bumbungkan sudu)
2 sudu makan dadih (Jeni tak bubuh)
2 sudu teh garam masala
1/2 sudu teh serbuk lada hitam

Dibelah empat
2 biji terung bulat
2 biji tomato

1 batang lobak merah - dipotong serong 1 cm
2 batang buah murungai - dipotong 4 cm (Jeni takde)
4 biji cili hijau - dibelah 4, jangan putus
1-2 biji limau nipis - ambil jusnya (Jeni tak buat)
750 ml santan cair - dari 1 biji kelapa (Jeni guna santan kotak 200 ml + 550 ml air)
Garam secukupnya (Jeni tambah gula juga)

Bahan (A)
Dihiris
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2.5 cm halia

1 tangkai daun kari
5 kuntum bunga cengkih
3 cm kulit kayu manis
3 biji buah pelaga

Dikisar
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar


Cara Membuatnya
1. Rebus kacang dal dan daging berasingan hingga lembut. Ketepikan. (Jeni tak rebus daging sebab Jeni guna daging batang pinang)
2. Panaskan minyak dan tumis bahan (A) hingga berbau.
3. Masukkan rempah kari, garam masala dan lada hitam. Kacau hingga keluar minyak.
4. Tuangkan dadih dan santan. Kacau sekali-sekala supaya tidak pecah minyak.
5. Bila mendidih, masukkan daging, ubi kentang, lobak merah, murungai dan terung.
6. Masak hingga kuah mendidih dan sayur-sayuran empuk.
7. Tambah garam dan jus limau secukup rasa.
8. Akhir sekali, masukkan tomato dan cili hijau. Apabila mendidih tutupkan api.

No comments: