Monday, November 27, 2006

CHICKEN CHOP SOS REMPAH

Bahan
3 keping daging dada ayam[buangkan tulang]
Kentang goreng
3 helai daun salad
1 jagung rebus [potong 3]
1 biji tomato [hiris ]

Bahan Perap
1 s/b rempah kari ayam
1 s/b sos tiram
1 s/k cili mesin
1 s/k serbuk lada hitam
1 s/b minyak

Cara
1. Gaulkan ayam dengan bahan perapan dan perap selama 3 jam
2. Panaskan minyak dan gorengkan ayam yg diperap sehingga masak.
3. Susunkan semua bahan dalam pinggan steak dan siramkan dengan sos berempah.

SOS REMPAH

bahan
2 s/b majerin
2 ulas bawang putih ]
2 ulas bawang merah ] cincang halus
1 s/b rempah kari
1/2 cawan stok ayam
1 s/k tepung jagung [bancuh ngan sikit air]
100 gm cendawan butang [cincang]
1 s/b sos tomato
garam

cara
1. Panaskan majerin dan tumiskan bawang sehingga layu dan wangi.
2. Masukkan rempah dan stok.
3. Masukkan sos tomato, cendawan dan garam.
4. Masukkan tepung jagung dan kacau rata. Biarkan sehingga mendideh dan pekat.
5. Tutup api dan siramkan pada ayam.



CHICKEN CHOP
4 keping pangkal & paha ayam, dibuang tulang
garam, serbuk lada hitam
40 g kelapa parut, digoreng keemasan
100 g tepung tempura (jual dlm kotak)
160-180 ml air
serbuk roti secukupnya
minyak utk menggoreng

Bahan sos
2 camb minyak
100 g bawang besar
100 g salderi
2 camb mentega
2 camb tepun gandum
550-600 ml air rebusan ayam
1 camb herba Italy
serbuk lada hitam
2-3 camb kicap hitam
1 tin cendawan butang /segar
Perap ayam dengan garam dan serbuk lada hitam selama 20 minit.
Satukan kelapa, tepung tempura dan air untuk menjadi adunan. Celup ayam di dalam adunan dan salut dengan serbuk roti. Goreng dalam minyak banyak hingga keemasan. Angkat dan sejatkan.
Untuk sos: Panaskan minyak, goreng bawang besar dan salderi hingga keemasan. Angkat dan kisar dengan sedikit air hingga halus.
Panaskan mentega, masukkan tepung dan kacau atas api perlahan hingga keemasan. Masukakn semua bahan lain, kacau cepat hingga kuah pekat.

No comments: