Sunday, November 26, 2006

KEK DAM (BATTEN BURG)

Bhn kek:
225 gm tepung naik sendiri
4 biji telur
225 gm mentega
225 gm gula halus
esen vanila
pewarna hijau

Bhn krim:
100 gm mentega
75 gm gula aising
1 biji putih telur
Sedikit pewarna hijau

Bhn hiasan:
Kelapa parut yg diwarnakan hijau

Gula dan mentega dipukul sehingga kembang di dalam mangkuk yg agak
besar. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji sehingga habis.
Akhir sekali masukkan tepung dan esen vanila.

Adunan ini mestilan diratakan sebelum dibahagi 2. Satu diwarnakan
hijau dan satu lagi warna asal (nak warnakan juga boleh mgkin merah
or purple).

Tuangkan ke dalam tin pembakar 4 segi dan bakar hingga kuning. Bila
sudah masak sejukkan di atas redai.

Kemudian potong kepada 2 keping memanjang dan pastikan sama bentuknya.
Sapukan krim di tepi2 kek dan cantumkan berselang warna. Ditekan
kuat supaya tidak tanggal.

Akhir sekali kek dihias dengan krim dan disekelilingnya dihias dengan
kelapa parut berwarna hijau.

Hiasan:
Mentega dan gula dipukul hingga putih. Masukkan putih telur dan
campurkan pewarna hijau.

No comments: